Strategi for støjhåndtering

Vores strategi for støjhåndtering bygger på praktisk erfaring siden 1989 og omfattende viden inden for støjdæmpning og akustik. Formålet med vores læringscenter er at give dig et solidt indblik og overblik gennem generelle beskrivelser, tommelfingerregler, tips og anbefalinger. Hvis du står over for et konkret projekt, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.

Hvad er støjdæmpning og akustik?

Trods mange års fokus fra såvel myndigheder, som arbejdsmarkedets parter, så er støj fortsat en udfordring på mange arbejdspladser. Støjdæmpning og akustik handler om at reducere uønsket lyd og skabe et behageligt lydmiljø, især på arbejdspladser, hvor støj kan være en udfordring.

I det meste af EU er der enighed om, at støjgrænser for forskellige kategorier og industrier bør overholdes, herunder en grænseværdi på 85 dB(A) for den højeste kategori, som SKAL overholdes. dB(A) er vægtet støj målt i decibel over en 8-timers periode, også kendt som LAEQ.

Maskinindkapsling med akustikloft og masser af adgangsmuligheder via porte og døre.

Maskinindkapsling med masser af adgang via døre og porte.

Kort animeret video om støjdæmpning.

Kort video om støjdæmpning.

Støjkrav ved køb af maskiner

Maskinindkapsling

Maskinindkapsling

Maskinindkapsling i samme farve, som maskinen

Maskinindkapsling i samme farve, som maskinen

Maskinindkapsling af revolverstanser.

Maskinindkapsling af revolverstanser.

Der lovgives ikke om hvor meget en maskine må støje, men der lovgives, at leverandøren skal angive, hvor meget maskinen støjer.

Dette er beskrevet i Maskindirektivet, og heraf fremgår at støjniveauet skal oplyses:

  • Hvis lydtrykniveauet overstiger 70 dB(A) på operatørpladsen
  • Hvis spids værdien af lydtrykniveauet overstiger 130 dB(C)
  • Hvis lydeffektniveauet på arbejdsstedet overstiger 85 dB(A)

Den europæiske CEN har fastlagt, hvordan disse målinger skal foretages, for en lang række maskintyper. Findes maskintypen ikke, må leverandøren selv vælge en relevant målemetode.

Leverandørens angivne støjniveauer fremgår af maskinens brugsanvisning.

 

Anvendelse af støjdata fra brugsanvisningen

Brugsanvisningens data kan med nogen forsigtighed indgå i at vurdere maskinens støjniveauer, dog skal det bemærkes:

  • Er drift hos jer, de samme som er anvendt under leverandørens måling af støj?
  • Er målingen af støj defineret af CEN, eller har leverandøren selv valgt hvordan, der måles?
  • Er rummet/lokalet hvor maskine skal placeres hos jer, sammenlignelig med det lokale leverandøren har målt i?
  • Anvender I maskinen, på den måde, den normalt anvendes jf. leverandøren?

Normalt kan brugsanvisningens data dog bruges til at sammenligne forskellige maskiners støjniveauer.

Vi anbefaler derfor en vis sikkerhedsmargin, på f.eks. 5 dB. Dvs. at du bør kræve et støjniveau som er 5 dB under brugsanvisningens data.

Leverandøren skal demonstrere at kravene er overholdt, helst med en uvildig støjmåling, og dette skal fremgå af indkøbskontrakten.

Arbejdstilsynet tilbyder en række vejledninger vedr. støj – Se f.eks. her

Når arbejdsrum skal indrettes

Når arbejdsrum skal indrettes, er det afgørende at forebygge støjproblemer gennem en hensigtsmæssig udformning og indretning af lokalet. Dette kan opnås ved at tage højde for flere faktorer, såsom placering af støjende maskiner, brug af lydskærme, akustisk regulering, lydisolation og håndtering af støj fra faste bygningsinstallationer.

Byggeprocessen: Støjforholdene på arbejdspladsen bør inddrages fra starten ved både ombygning og nybygning. På den måde kan du sikre et acceptabelt lydmiljø med færrest mulige ressourcer, uden at det går på kompromis med andre hensyn, såsom arkitektoniske løsninger.

En byggeproces kan forenkles til fire faser: planlægning, projektering, udførelse og kontrol/accept.

Planlægning: I planlægningsfasen fastlægges, hvad der skal bygges, og hvilke forudsætninger der er. Kvaliteten af de akustiske løsninger skal defineres allerede her. Det er vigtigt at opstille krav til bygningslayout, akustik, lydisolation og tekniske installationer samt at sikre, at sikkerhedsorganisationen involveres fra starten. Der bør også inddrages eksterne eksperter, hvor det er nødvendigt. Arbejdstilsynets vejledninger og checklister kan være nyttige ressourcer, og det er vigtigt, at rådgivende ingeniører og arkitekter sørger for, at akustik og lydisolation integreres i de valgte løsninger. Licitationsmaterialet bør desuden omfatte krav til akustik og lydisolation samt metoder til at måle disse.

Projektering: I projekteringsfasen konkretiseres de tekniske løsninger, og da denne fase ofte udføres af den eksterne leverandør, som har vundet licitationen, er det vigtigt, at din virksomhed deltager aktivt i diskussionerne for at sikre, at akustik og lydisolation bliver korrekt implementeret.

Udførelse: Under udførelsesfasen skal der føres tilsyn med, at alle støjmæssige forhold for bygningen bliver overholdt. Selv små fejl, såsom en dårlig tætning, kan forringe lydisoleringen betydeligt.

Kontrol og accept: I denne fase godkendes byggeriet, og det er vigtigt at kontrollere, at kravene til både akustik og lydisolation er blevet overholdt.

Du kan læse mere om indretning af arbejdspladsen her, eller du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker yderligere information om, hvordan arbejdspladsen kan indrettes optimalt.

Mange af vores kunder er skoler

Mange af vores kunder er skoler

Afskærmning af svejse afdelinger

Akustikvæg i pauseområde

Når støjende maskiner skal installeres

Gulv til loft maskinindkapsling, farve er valgt, så den matcher maskinens farve, stort set alle Ral farver er mulige

Maskinindkapsling

Når støjende maskiner skal installeres, er det vigtigt at placere dem hensigtsmæssigt for at minimere støjen. For at opnå dette bør støjende og støjsvage aktiviteter adskilles mest muligt. Vi anbefaler følgende principper:

Afstand: Placer støjende maskiner så langt væk som muligt fra andre aktiviteter. Når rummet er korrekt akustisk dæmpet, kan lydtrykket reduceres med 10-15 dB over en afstand på 10 meter.

Koncentration: Saml de støjende maskiner ét sted. Dette reducerer det samlede lydtryk i resten af rummet, selvom lydtrykket vil være højere tæt på maskinerne.

Skærmning: Brug reoler, lager eller andre fysiske barrierer mellem støjende og ikke-støjende aktiviteter. Jo større og mere tætte disse skærme er, desto mere effektiv er de i at reducere støjen.

Absorption: Placer støjende maskiner op ad vægge og i hjørner, hvor der er god lydabsorption. Dette hjælper med at reducere den udstrålende lyd og gør det lettere at afskærme maskinen effektivt. Det er dog afgørende, at vægge og lofter har god absorption, da dårlig absorption kan forværre støjen.

Lad Skov Industri hjælpe din virksomhed med en strategi for støjhåndtering

Vi er din støjdæmpnings specialist.

Hos Skov Industri er vi dedikerede til at hjælpe dig med at skabe et mere støjsvagt og behageligt arbejdsmiljø. Med vores mange års erfaring og omfattende ekspertise inden for støjdæmpning og akustik, kan vi tilbyde skræddersyede løsninger, der passer til dine specifikke behov. Uanset om du står over for indkøb af maskiner, ombygning af arbejdsrum eller udvikling af en støjstrategi, er vi klar til at rådgive og støtte dig gennem hele processen.

Vi forstår vigtigheden af en effektiv støjhåndtering og er her for at sikre, at dine medarbejdere kan arbejde under optimale lydforhold. Vores tilgang er baseret på både teknisk viden og praktisk erfaring, og vi arbejder tæt sammen med dig for at sikre, at alle relevante aspekter af støjproblematikken bliver adresseret.

Har du spørgsmål, eller ønsker du at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med at håndtere støj? Kontakt Skov Industri for en uforpligtende samtale. Sammen kan vi skabe et bedre arbejdsmiljø for dine medarbejdere.